Azt gondolom, hogy az emberek azért csinálnak mást ma, mint tegnap, mert jobban szeretik. Ha személyesen beszélgetni jobb lenne, személyesen beszélgetnének. Ebben a mai "elhidegült" világban valójában nagyon is sokat kommunikálnak az emberek, csak ezerszer többet és többféleképp, mint régen, és jobban megismerik egymást, mint valaha. Ebben a mai "lelketlen" világban egymást érik a közösségi kezdeményezések. Sokkal, SOKKAL jobb lett a világ, nem kérem vissza a régit. Akivel beszélgetni akarok a háztetőn egész éjjel, azzal most is tudok.Namármost. A Facebook 2004-es indulásánál az volt a terv, hogy összekösse az embereket. Ugyanakkor az emberi kapcsolatokra gyakorolt pozitív hatása mellett korunkban már számos veszélyt is rejt. Aggasztó jelenség van kialakulóban a közösségi buborékban.

2018 0522 01

Térhódításával a regisztrált felhasználók sokkal szabadabban és meggondolatlanabbul fogalmaznak, illetve posztolnak képeket. A Facebook először közölt számokat hamis profilokról, eltávolított bejegyzésekről, valamint egyéb moderációval kapcsolatos tevékenységekről. 2018 első negyedévben 837 millió spamet távolítottak el, amelyek nem feleltek meg a hivatalos felhasználási feltételeknek; ebből 2,5 milliót töröltek gyűlöletbeszéd kategóriában, 21 milliót szexuális vagy egyéb felnőtt tartalmak miatt távolítottak el a moderátorok.

És akkor szembejött velünk ez a szánalmasan kuncsorgó poszt ("sunáznám" hozzászólásokat kérjük mellőzni): 

2018 0522 03

A módszer és fénykép a kommentfolyamban ellenérzéseket is kiváltott, tehát nem egyedül vagyunk, aki úgy ítélte, ennek nincs helye Facebookon.

2018 0522 04

Nosza, jelentettük, hogy héló, hát ez nem idevaló tartalom! Válaszul ezt kaptuk:

Köszönjük, hogy tájékoztattál minket erről. Megvizsgáltuk a fényképet, és bár nem sérti egyik konkrét közösségi alapelvünket sem, jól tetted, hogy szóltál róla nekünk. Megértjük, hogy ennek ellenére sértőnek vagy ízléstelennek találod, ezért szeretnénk segíteni abban, hogy a továbbiakban kevesebb ilyesmit láss:

2018 0522 06

Nézzük a közösségi alapelvek ide vonatkozó részét: 

"Korlátozzuk a meztelenség és a szexuális tevékenységek megjelenítését, mivel közösségünk egyes tagjai érzékenyek az ilyen jellegű tartalomra. Ezenkívül a szexuális jellegű képeket a nem beleegyezésen alapuló vagy kiskorúakat ábrázoló tartalom közzétételének megelőzése érdekében alapértelmezés szerint eltávolítjuk. A szexuális tevékenység megjelenítésének korlátozása digitálisan létrehozott tartalomra is vonatkozik, kivéve, ha azt oktatási, humoros vagy ironikus céllal teszik közzé."Az van, hogy a Facebook túlnőtte önmagát. Képtelen lefedni a moderálási feladatokat. Az automatikusan szűrő mesterséges intelligencia mellett jelenleg 15 ezer fő emberi moderátor dolgozik. És ez már egy idén végrehajtott erős létszámbővítés eredménye, viszont 2 milliárd felhasználóhoz ez borzasztó kevés. Nem elég arra, hogy a problémásak közül az összeset megtalálják, felismerjék, helyén kezeljék.

Amikor a közösségi oldal 2004-ben elindult, még évekig átlátható maradt, nyilván sokkal kevesebb hír ömlött elénk, mert a felhasználók is kevesebben is voltak. Mára azonban teljesen felborult azzal, hogy durván megváltozott az emberek viselkedése, kétmilliárd júzer ontja a saját vagy egyéb tartalmakat, ráadásul bekövetett egy csomó oldalt/csoportot is. Számoljunk: 2 milliárd felhasználó osztva 15 000 emberi moderátor az egyenlő 133 333 fő. Igen, egy élő moderátorra ennyi júzer jut. (Hát, áldozhatnának többet is a biztonság oltárán.) Fordítsuk meg a gondolatmenetet: próbáld meg minden ismerősöd és általad kedvelt oldalak összes megosztását és bejegyzését nyomonkövetni... 

2018 0422 01

És vannak, akik magukat lájkgyűjtő személynek/oldalnak tekintik. A cél szentesíti az eszközt felfogás elvén aztán hitványabbnál gusztustalanabb lépéseket követnek el a népszerűség reményében. Korunk legnagyobb közösségi balhéja a digitális apokalipszis. "Nemzeti Közösségimédia-Szabályozási Hivatal, Facebook Főosztály, Kommentfelügyelőség, Trollkodási Alcsoport, jegyeket-bérleteket kérem ellenőrzésre felmutatni!"A pénz a lájkolás egy korábbi formája?

Nagyon sokan abban mérik életüket, hogy hány lájkot kapnak bejegyzéseik, szelfijeik, illetve az általuk továbbosztott agyatlan tartalom. Az élettani hatásokat tekintve vajon melyik a jobb: a nyugodt tudatlanság vagy a stresszes információtúltengés?

2018 1110 01

Mark Zuckerberg az adatvédelmi-botrány után első nyilatkozatában sűrű bocsánatkérés közepette mondta, hogy nem lenne ellenére a Facebook valamilyen szintű szabályozása. "Nem is az az igazi kérdés, hogy kell-e szabályozás, nanem az, hogy milyen lenne a helyes szabályozás." Igen, talán a legnagyobb probléma, hogy nincsenek országhatárok.

Hogyan beszélj közel 6 percet úgy, hogy a kérdésekre válaszolnál - oktató videó:

Valamit mindenképp kezdeni kell a helyzettel, erre pedig nem csak a Cambridge Analytica botránya figyelmeztet.

Comments powered by CComment