1939-ben az akkor ötéves perui kislány, Lina Medina egészséges fiúgyermeknek adott életet, ezzel ő lett a történelem legfiatalabb – ismert – édesanyja. Bár a rendkívüli eseményre van orvosi magyarázat, a történetet minden elemét még ma sem ismerjük.

2018 1111 01

1939. áprilisában történt a perui Pisco városában, hogy egy aggódó édesanya és kislánya toppant be Dr. Gerardo Lozada rendelőjébe. A kislány, Lina Medina hasa szokatlanul megduzzadt, édesanyja pedig meg volt róla győződve, hogy gonosz szellemek szállták meg gyermekét. Az orvos először arra gyanakodott, hogy Lina állapotát valamiféle hasüregi tumor eredményezte, de az elvégzett vizsgálatok teljesen más eredményt hoztak.Lina terhesen és Dr. Lozado társaságában:

2018 111 02

Dr. Lozada ugyanis hamarosan arra lett figyelmes, hogy az ötéves kislány szívdobogása mellett egy másik szívhang is érzékelhető a testében. Az elképedt orvos a fővárosba, Limába vitte Linát, ahol végül minden kétséget kizáróan megállapították, hogy a kislány hét hónapos terhes.Lina a szülést követően:

2018 1111 03

Néhány héttel később, május 14-én pedig meg is indult a szülés. A mindössze ötéves, hét hónapos és 21 napos kislány medencéje ekkor még alkalmatlan volt egy természetes szüléshez, így Dr. Lozada a császármetszés mellett döntött. A körülményekhez képest minden problémamentesen zajlott és Lina egy egészséges fiúgyermeknek adott életet, akit a Medina család a mindvégig mellettük álló orovos után, a Gerardo névre keresztelt. Az újszülött a feljegyzések szerint mintegy 2,7 kilogrammot nyomott és édesanyjával együtt hamarosan haza is mehetett a kórházból.Lina és Gerardo

2018 1111 04

Bármennyire bizarrnak is hangzik a történet, egyértelmű orvosi magyarázat van rá. A későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy Lina esetében egy rendkívül ritka korai serdülés indult meg, amelyet az agyalapi mirigy rendellenes hormontermelő tevékenysége válthatott ki. A lány különböző beszámolók szerint legkorábban nyolc hónapos, legkésőbb három éves korától már menstruált, négyévesen pedig elkezdtek nőni a mellei, csontjai megnyúltak, a petefészkei pedig a szülés idejére már teljesen kifejlődtek.Lina és Gerardo

2018 1111 05

A mindenkit foglalkoztató kérdés azonban természetesen már akkor is arra irányult, hogy ki ejtette teherbe a kislányt. A család sem akkor, sem azóta nem beszélt a terhesség hátteréről, így legfeljebb találgathatunk. A hatóságok gyanúja elsősorban Lina apjára irányult, de bizonyíték híján nem tudtak lépni az ügyben. Egy másik – ugyancsak mindenféle konkrét bizonyítékot nélkülöző – szóbeszéd szerint a család egy apró, elszigetelt andokbeli faluban élt, ahol a helyiek körében még számos pogány szokás élt, amelyektől nem volt idegen a nemi erőszak sem. Az erre alapozott elmélet szerint Lina valamiféle ünnepségen eshetett áldozatul egy ismeretlen férfinak.Lina és Gerardo

2018 1111 06

Lina egyébként – bár testileg látványosan koraérett volt – teljesen normális gyermekként viselkedett (már amennyire lehetséges ez a történtek után) és sokkal szívesebben játszott továbbra is a babáival, mint a fiával. A kis Gerardo egészen tíz éves koráig abban a hitben élt, hogy Lina a nővére, és a család csak ezután árulta el neki az igazságot.Lina 1969-ben:

2018 1111 07

Dr. Lozado a továbbiakban is támogatta a fiatal édesanyát és gyermekét. Amikor a szegény sorból származó Lina idősebb lett, maga mellé vette asszisztensként. Az így szerzett keresetéből aztán Lina nem csak saját tanulmányait tudta finanszírozni, de Gerardót is rendes iskolába és gimnáziumba küldhette.Lina Medina napjainkban:

2018 1111 08

Lina Medina 1972-ben feleségül ment egy Raul Jurado nevű férfihoz, akitől egy második fia is született. A házaspár a mai napig Limában él és következetesen elutasítja a sajtó minden érdeklődését. Gerardo 1979-ben, negyven éves korában hunyt el egy csontvelőgyulladás következtében.Teljes döbbenet, itt van létjogogosultsága annak a szónak, hogy hihetetlen. A történettel egy nagyobb csoportban találkoztam, ahonnan az álhír-hálózat is előszeretettel lopkodja az anyagait (személyek képeit) és sokszorosítja a webes hulladékait. 

2018 1111 09

A bejegyzés ellenérzéseket váltott ki a hozzászólók között, többen kamuért kiabáltak, így már akkor eldöntöttem, hogy írni fogok róla és félretettem a teendők mappába, amelyet egyébként a Wikipédia is megerősít.

2018 1111 10

Namármost. Az a baj, hogy könnyű dolgom volt, mert csak be kellett másolnom a NO COPY/PASTE modulunkba. 

2018 11 11 20

Forrás megjelölése nélkül hozták le:

2018 1111 16

Impresszum és kapcsolatok helyén azt találjuk, hogy hozzáférés megtagadva. HÖ? Az elektronikus kereskedelmi törvény már 2008-tól előírja a weboldalon impresszum kötelező tartalmi elemeit, pl. szolgáltató neve, elérhetősége, székhelye, adószám, stb. Mindeközben személyes adatokat kezel, az oldalon lehetőség van regisztrálni... Az egészség rovat meg egy külön részhalmaz, azt majd a gyógyszerlobby menünkben elemezzük. 

2018 1111 12

A fenti írás eredetileg a Múlt-Kor történelmi magazin hasábjain jelent meg: itt. Hozzáteszem, a teljes kopizást még akkor is aljas dolognak tartom, ha a végén megjelölik, hogy kié az érdem. Itt van egy felület, ami enerdzsit és időt feccölt bele, más meg lenyúlja saját érdemként csillogva, de az is hajta a nézettséget, ha csak átmásolja, majd a végén feltünteti, hogy hahó, hát "korrekt" vagyok. És most képzeld el, ha a Fakepalm úgy működne, hogy átveszi a Kamu/Átverős Oldal Listázó vagy az Urbanlegends tartalmait. Igazságos az? A felelőst nem különösebben volt nehéz beazonosítani. Alapban azt látjuk, hogy nem rossz szándékú felület, ezért adunk neki lehetőséget a korrigálásra. A következő viszont nem személyes megkeresésben megy! 

A Múlt-kor történelmi portál és történelmi magazinnak ismételten szeretnénk kiemelt hangsúlyt szentelni, mert értékes oldalnak tartjuk, akik 2000 óta folytatnak tudományos ismeretterjesztést Magyarországon, történelem témakörben. by shadow

Comments powered by CComment