NAP Témája

 A kép illusztráció!

2019 0106 01

14 éve (más források szerint legalább 10 éve) kómában fekszik az arizoniai Hacienda HealthCare Egészség- és Rehabilitációs Központban ápolt nő, aki 2018. december 29.-én újszülöttnek adott életet. A kismama nevét a hatóságok nem hozták nyilvánosságra.

Korábban azért került a hölgy vegetatív állapotba, mert kis híján megfulladt. A külföldi hírportálok szerint gyermeke teljesen egészséges.

Az arizonai hatóságok rögtön a szülés után ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást, aki megerőszakolta a magatehetetlen ápoltat. Többek között azt szeretnék kideríteni, hogy hogyan eshetett teherbe a kómában lévő páciens, illetve ki a baba apja. A szóban forgó központ egyelőre csak annyit írnak közleményben, hogy a hatályos jogszabályok értelmében nem nyilatkozhatnak betegeik egészségügyi állapotáról.Egy névtelenséget kérő dolgozójuk azt mondta, semmit nem vettek észre a kilenc hónap alatt, csak akkor, amikor beindult a szülés. "Fájdalmas, nyögésekhez hasonló hangot hallatott, akkor már tudtuk, hogy valami nincs rendben." - mondta a szemtanú. (Nyilván senki nem feltételezte a terhességet, de valószínűleg egy tónustalan test is sokmindent elrejt.)

Dr. Greg Marchand azt nyilatkozta, hogy a legnagyobb különbség egy vegetatív állapotban és egy egészségesen szülő nő között az, hogy az áldozat nem tud segíteni a babának. Bár nem tud kommunikálni, de nem kétséges, hogy nagy fájdalmat érezhetett. A hírt több külföldi hiteles oldal is megerősítette, például.FRISSÍTÉS

A rendőrség DNS-mintát vesz az ápolóotthonnak az összes férfi alkalmazottjától - írja az Index, majd a következő sorokat részben cikkükből ollóztuk össze. 

A 29 éves kómában fevő nő a rezervátumban élő San Carlos apacs törzs tagja. "A törzs nevében mélyen megrázott és megdöbbentett az, ahogyan tagunkkal bántak. Amikor egy szerettünknek palliatív ellátásra van szüksége, amikor ezek az emberek a leginkább sebezhetőek és leginkább függenek másoktól, megbízol a gondozóikban. Sajnos egyikük nem volt megbízható, és kihasználta a nő helyzetét. Remélem, igazságot fognak szolgáltatni" - írta a törzs vezetője. A vegetatív állapotban lévő anya nem tud sem mozogni, sem kommunikálni, állandó ellátásra szorul. A nő családjának ügyvédje közölte, hogy felháborítja őket az, ahogyan lányukat gondozták, de közölték, a kisfiú egy szerető családba született, és gondjaikba veszik őt.

A Hacienda Egészség- és Rehabilitációs Központ elnök-vezérigazgatója lemondott az eset miatt. A botrány kirobbanása óta szigorítottak a belső szabályzaton, férfi munkatárs csak úgy léphet be női páciens szobájába, ha egy kolléganő is elkíséri. 

A DNS-vizsgálattal ugyan fény derülhet a gyermek apjának kilétére, aki nem fogja elkerülni a felelősségre vonást, ám a Hacienda sem fogja elkerülni, hogy eleget tegyen kártérítési kötelezettségének.Hozzászólás (0 Hozzászólások)