2018 0327 01

A világunkban mindennek van kockázata. Élve születni például rettentően veszélyes, mert mindenki meg fog halni előbb vagy utóbb. Namármost. A feladat az, hogy megállapítsuk, vajon minek nagyobb a rizikója; a védőoltásnak, illetve annak elmulasztásának? A kockázat egy egzakt, mérhető fogalom. (Az orvostudományban a matematikai statisztika biometria része foglalkozik ezzel.)Egy szülő szabad döntése megkérdőjelezhető és meg is kell, hiszen általában meg sem érti a kockázatatának mibenlétét, annak nagyságát. Ha mondjuk valaki trópusi országokba utazik, de nem veszi föl a védőoltásokat, majd belehal az ott szerzett betegségbe, akkor magának kereste a bajt, meg is találta, hát nyugodjék békében. Viszont, ha gyermekének nem adatja be a védőoltásokat, akkor már utódja egészségét és életét veszélyezteti.

Még szerencse, hogy nem maga a csimota hozza meg a döntéseket védőoltás ügyben, bár az oltást megtagadó szülők hozzáértése közel azonos egy gyermek hozzáértésével.Minden szakmában vannak rossz "szakemberek". Kőművesek, akiknek az építménye összeomlik, szakácsok, akik tömeges ételmérgezést okoznak, vadakat terelő juhászok, akik a kutyák helyett a bárányokat uszítják a medvére... és sajnos orvosok is.

A védőoltások kockázata nagyságrendekkel kisebb, mint a védőoltás elmaradása miatt bekövetkező betegség rizikója. Az objektív méréseken alapuló statisztikák a mérvadóak. Például az 1950-es években ÉVENTE kb 2000 fiatal kapta el a Heine-Medin kórt (járványos gyermekbénulás), melyből 10 százalékuk meghalt, többen vastüdőben éltek életük végéig, ezrek pedig nyomorékká váltak. A kötelező védőoltásnak (Salk vagy Sabin) köszönhetően mára ez a betegség csak elvétve fordul elő.ADALÉK

Szerintünk egyértelmű, hogy perforált vakbél, hasi katasztrófa esetén a beteget sürgősen operálni kell. És ehhez el kell altatni. De a sebészi narkózisnak is van kockázata, kb. 1:30000, azaz harmincezer altatásból egy pácienst el fognak veszíteni. Viszont, ha nem műtik meg, hashártyagyulladás, szepszis miatt szinte biztos a halál. Tehát, akinek perforált vakbele van, hallgasson a sebészre, járuljon hozzá a műtéthez.

A VNTV (konteo-központ) pedig foglalkozzon inkább a celebekkel, csak ne üsse orrát a nagyok dolgába, mert ahhoz annyit ért, mint tyúk az ábécéhez..by trinity

Comments powered by CComment