Kéne egy oldal,
ahol a kattintásvadász
cikkeket plaintextben
el lehet olvasni.

...és akkor soha többé nem lenne forgalmuk, csak az első látogatónál, aki kimásolja-beilleszti, de FŐLEG nem lenne reklámbevételük. És hát ha valami fontosat akartak mondani, akkor tessék."FIGYELEM! SÜRGŐS!!! Megosztásokkal segítsük 2 elrabolt kislány megtalálását!! A hétvégén Budapesten és Szegeden is eltűnt két gyermek! - Ilyen alattomos módszerrel csalták el őket a játszóterekről! Vigyázzon mindenki!" olvashatjuk a hazug sorok bevezetőjét.

2018 0913 01

Óvatosan az ilyen álhírek megosztásával, mert legutóbb Indiában terjedt a Cukkerstein-galaxis hírfolyamán a hamis furgonos-gyerekrablós történet, amely egy 65 éves nő halálával végződött. Egy autó utasait (rokonok) feltartóztatták, majd öt embert lincselt meg a feldühödött tömeg. Négyen súlyos sérüléseket szenvedtek, egy asszonyt meggyilkoltak - miközben csak annyit tett, hogy a közelben játszó gyerekeknek csokit kínált, amíg megálltak pihenni autójukkal. És valójában nem voltak jelentések a rendőrség felé, egy csemete sem tűnt el a környéken. 

"Kérem a szülöket osszák meg minél többen, hogy mindenki tudjon róla az országban! Információink szerint az utóbbi két napban Budapesten és Szegeden, két kislányt raboltak el játszóterekről. Beszámolók szerint ilyen, vagy ehhez hasonló fekete autót látták a rablások helyszínein!" - Milyen autót?? Mert fekete furgonból sok van, sőt, a fotón láthatóhoz is hasonló, főleg kitakart rendszámmal szabad a vásár, gyakorlatilag mindenki "gyanúsítható", akinek sötét színű és nagyobb kocsija van. 

Az álhír-hálózat kamucikkében ott szerepel az RTL Klub logója, illetve a "fényképen" egy cím: Gyerekrablás könnyedén? 

2018 0913 02

A Fókusz végezte Margitszigeten a következő kísérletet, melyből kilopták a kamucikkbe riogatásként. A videós teszt azt vizsgálja, hogy országunkban vajon mennyire könnyű/nehéz a gyerekek bizalmába férkőzni és elcsalni őket a játszótérről.

Ehhez képest a leporolt gyerekrablós lájkprosti bejegyzésben a tévé riporterét "körözik", mert más nem ismerhető fel a képen.

"A módszer mindkét esetben ugyanaz volt. Egy nő és egy férfi párnak adva ki magát, egy kutyussal megy oda az őrizetlenül hagyott, egyedül játszó gyerekhez, majd miután az aranyos kis állattal elnyerik a bizalmát, elcsalják a játszótérről valamilyen ürüggyel (csoki, cukor stb..), majd a furgonnal ezek után elviszik a helyszínről. Kérünk mindenkit, osszák meg a hírt, hátha valaki felismeri az gépkocsit, vagy a személyek kilétéről bármilyen információval rendelkezik.

Nagyon fontos, hogy a szülők felhívják a gyerekek figyelmét az ilyen cselekmények elhárítására. Sajnos évente nagyon sok gyermek tűnik el és bizony sokan utána elő sem kerülnek. Nem igazán történhet annál nagyobb tragédia egy családban, ha a kisgyerek nem ér haza és eltűnik örökre! Sok bűnöző jár kint az utcákon! 

Vigyázzunk szeretteinkre! SÜRGŐS!!!Megosztásokkal segítsünk a gyerekek megtalálásában!!" 

2018.0913 03

Hazánkban gyakran felbukkan a fekete furgonos történet, köszönhetően a lelkes zombiseregnek, akik megosztós ujjaikkal sokszorosítják a közösségi buborékban. Kész csoda, hogy itthon még nem lett belőle lincselés. Az ugye nyilvánvaló, hogy a gyerekrablásokat nem a Facebookon, hanem a rendőrségen szokás bejelenteni, innentől kezdve az ő hatáskörük, a keresést pedig nem kamuoldalakon fogják megoldani. 

Hogy ezeknek a körüzeneteknek van-e bármiféle valóságtartalma? Gondolkodj el azon, hogy országunkban mennyire gyakoriak a lurkórablások? A riogatások viszont annál inkább.

Ma már bárki pillanatok alatt elterjeszthet bármilyen információt a websztrádán (gyakran következmények nélkül - de inkább azon vagyunk, hogy az álhír felelősök következményekkel), szóval hiába szánja az illető megosztását csupán jóindulatú figyelmeztetésnek, az ilyen bejegyzések könnyen kelthetnek pánikot. 

ADALÉK

A valótlan hírtől függetlenül érdemes minden szülőnek résen lenni, hangsúlyos, hogy az anyukák és apukák felkészítsék utódjaikat a váratlan helyzetekre. A kicsik sokkal hiszékenyebbek és gyanútlanabbak, mint a felnőttek - bár az álhíreket sokszorosító emberek IQ-szintje is a csimotával közel azonos. Egy gyermek számára az "idegen ember" meghatározása más jelent, akár pillanatok alatt - ahogy az RTL kisfilm is jól mutatja - bárki könnyedén a bizalmukba férkőzhet.

A szemfényvesztő oldalak listája, melyek kihasználják az emberi hiszékenységét: Dübörög a lájkgyár!


Comments powered by CComment