A hamis "igaz" levél szerint Törőcsik Mari nyílt levelét Orbán Viktornak címezte, amelyben az újraválasztott kormány miatt érez kudarcot.

2018 0413 01

Ám a színésznő nevében a Nemzeti Színház közölte, hogy a valósághoz semmi köze. Hát nyilván a rendes hírportálokon ez nem is jelent meg, de az álhíroldalakon fénysebességgel terjed, hogy a politizálástól mindig tartózkodó nemzeti kincsünk most végre megmondja a miniszterelnök úrnak. Erről van szó:Tisztelt Orbán Viktor Úr, tisztelt Magyarok!

82 évvel és megannyi tapasztalattal a hátam mögött őszintén megrendített a mostani választások eredménye. Úgy hiszem, hogy az egész nemzet kudarca ez. Ugyan én már valószínűleg nem sokáig leszek e földön, de a gyermekimnek és a fiatalabb sorstársaimnak igenis számítani fog, ami most Április 8.-án történt. 

Csalódottságom mérhetetlen, ennél már csak szívem szeretete a nagyobb. Őszintén kívánok ennek a nemzetnek irgalmat, kitartást és jobb időket. A történtek ellenére úgy hiszem, megérdemli. Ugyanezt szeretném kívánni Orbán Viktor Miniszterelnök Úrnak is, aki remélem egyszer felismeri, hogy hova is vezette hazánkat. 

Maradok tisztelettel, T. Mari

Törőcsik Mari a közlemény szerint megdöbbenve értesült arról, hogy a nevében nyilatkozat jelent meg, amelyet ő nem adott ki. A közlemény kiemeli, hogy a művésznőt nagyon megviselte az eset, valamint arra kér a Nemzeti Színház mindenkit, hogy mellőzzék az ilyen írások megjelentetését, és a valótlanságot állító cikkeket távolítsák el. Csak van itt egy bökkenő: 

"A Nemzeti Színház Törőcsik Mari művésznő kérésére közleményben tudatja, hogy Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze cáfolja a sajtóban megjelent, a HVG-re hivatkozó sorokat, a művésznő megdöbbenve értesült arról, hogy a nevében nyilatkozat jelent meg, amelyet nem ő adott.

A művésznőt nagyon megviselte az eset, ezért kérjük a sajtó képviselőit, hogy mellőzzék az ilyen és ehhez hasonló írások megjelentetését, és legyenek tekintettel Törőcsik Mari múltjára. Kérjük, hogy a sajtóban megjelent cikkeket - mivel azok valótlanságot állítanak - távolítsák el."
Reagált a HVG és hvg.hu, ki is adott egy közleményt arról, hogy náluk semmi ilyesmi nem jelent meg, és az álhíroldalak a nevüket "alighanem kamutudósításuk hitelességét igazolandó tüntették fel hazugságuk forrásaként.” A Nemzeti Színháztól pedig elvárjuk, hogy pontosítsa nyilatkozatát, és az ilyen cáfolatok közzététele előtt tájékozódjon arról, jelent-e meg a közleményében említett lapban, portálon, jelen esetben a HVG-ben olyan tudósítás, interjú, amely alapját szolgálhatta volna az ilyen álhírek terjedésének - tették hozzá.
Vagyis az álhírek miatt felháborodó Nemzeti Színház maga is álhírt terjesztett, és sok helyen lehetett olvasni, hogy a HVG mekkorát hazudott.

Nem sokkal később a Nemzeti Színház újabb közleményt adott ki, amiben már helyretették a dolgot: „Időközben az is világos lett számunkra, hogy ezek a cikkek félrevezetően állítják, hogy Törőcsik Mari a HVG-nek adott nyilatkozatot. Felháborítónak tartjuk, hogy egyes sajtóorgánumok visszaéltek a művésznő és a HVG nevével, ezért kérjük, hogy a fentieket minél többen tegyék közzé, tisztázva ezzel a művésznőt és a hetilapot ért igaztalan mondatokat.”ADALÉK

Aszongyahogy: "tisztelt Magyarok!" aztán "most Április 8.-án" és "... Orbán Viktor Miniszterelnök Úrnak..."

Törőcsik Mari pedagógus családban született, kitűnőre érettségizett, országos gépíróbajnoki címet nyert, elvégezte a Színművészeti Főiskolát, tehát munkája miatt is egészen biztos, hogy rengeteget olvasott. Kizárt, hogy ilyen ordas helyesírási hibákat kövessen el. A "Magyar" szó nagybetűvel való körmölésénél az illető túl nagy jelentőséget tulajdonít saját nemzeti hovatartozásának, a népneveket továbbra is kis kezdőbetűvel írjuk. Ugyanígy érvényes a hónapokra, illetve a titulusra, max a fokozott tisztelet kifejezésére alkalmazhatjuk nagy kezdőbetűvel, de csak a tisztség megnevezésére: … hogy Miniszterelnök úr az …  Az úr, hölgy stb. csak megszólításban nagy kezdőbetűs, említő formában nem.

Az eset megint csak azt mutatja, hogy vissza kell mennünk az alapokhoz egy felvilágosító fake news kampány érdekében. 

Ja, SOHA ne olvassatok anephangjapontcom-ot! Impresszum nuku, nem létező HVG cikkre hivatkozik, és ennél még sokkal durvább dolgokat terjeszt. 

2018 0413 02Comments powered by CComment